Fogmegtartó/konzerváló kezelések körébe tartozik minden olyan beavatkozás, amely az ép fogak megőrzését szolgálja. Ilyenek a tömések, inlay /onlay,(ragasztott tömés) gyökérkezelések, fogkő eltávolítás, barázdazárás.  A modern fogtömőanyagok műgyanta bázisú, úgynevezett kompozíciós tömőanyagok, melyeket kerámia szemcsékkel erősítenek meg. Ezen korszerű fogászati tömőanyagok elterjedése szorította ki, a napjaink esztétikai elvárásainak megfelelni nem tudó amalgám felhasználását.

Nagy előnyük az esztétikus fogászati tömőanyagoknak, hogy a fogban kialakított üregbe helyezve hosszú időn keresztül alakíthatóak, majd egy speciális hullámhosszúságú fényt kibocsátó lámpa hatására másodpercek alatt megkeményednek. Mivel csak a fény hatására kötnek meg, így elegendő idő áll a fogorvos rendelkezésére, hogy valóban az eredeti foghoz hasonló formát alakíthasson ki.

A gyökérkezelés  leggyakrabban a fogbél-gyulladás, amit a mély szuvasodásból a fogbélbe jutó baktériumok okozzák. A gyökércsatornába és annak falába ilyenkor a baktériumok kerülnek, a fogbél szövetei gyulladttá válnak, ez heves, lüketető fájdalommal jár.

A gyökérkezelés menete érzéstelenítés után  a szuvas, romlott részek eltávolításával és a fog megnyitásával kezdődik. Ez azt jelenti, hogy a fúró segítségével egy kis járatot nyit a fogorvos a gyökércsatornákhoz.

Ha hozzáférhetővé vált a gyökércsatorna, akkor speciális kis műszerekkel megtisztítja a gyökércsatornákat a gyulladt idegektől, erektől, amik a fájdalmat is okozzák. Amint minden csatornát megtisztít a Fogorvos az erős fájdalom már nem tér vissza többet.

A csatornák megtisztítása után egy fertőtlenítő folyadékkal átöblíti, kiszárítja a gyökércsatornát. Ezután gyógyszeres tömés kerül a gyökércsatornába majd egy ideiglenes tömés a fogkoronába.

A gyógyszeres tömés általában 1-2 hét alatt fejti ki hatását, tehát a második kezelésre 1-2 hét után lesz szükség. A fájdalomnak folyamatosan csökkennie kell, 1-2 napon belül teljesen elmúlik.

Előfordulhat makacsabb gyulladásnál, hogy 1-2 nap eltereltével visszatér a fájdalom egy feszítő érzéssel, ilyenkor az előírtnál hamarabb kell megismételni a fertőtlenítést, és a gyógyszeres tömést.

A következő kezelés során a gyökércsatorna hosszának meghatározására kerül sor, ezt történhet egy digitális műszer segítségével, vagy röntgenfelvétellel. A röntgen azért fontos, hogy az orvos gyökércsúcsig érő, pontos gyökértömést tudjon készíteni.

Ha fog teljesen tünetmentes lett, nem érzékeny, akkor a vékony kis csatornák feltágítása következi. A gyökércsatornák méretét tágítani kell, hogy a gyökértömő anyagot bele lehessen juttatni. Ismét egy gyógyszeres tömést kap a gyökércsatorna és egy ideiglenes tömést a fogkoronai rész.

Ha a fog teljesen tünetmentes,a csatornák fel vannak tágítva és meghatározott hosszal rendelkeznek készen áll a gyökértömésre, először eltávolításra kerül a gyógyszeres tömés, majd fertőtlenítő folyadékkal átmossa az orvos a gyökércsatornákat. Kiszárítja és elkészíti a gyökércsúcsig érő végleges gyökértömés. Erről készül egy röntgen, ami ellenőrizhető a végleges tömés pontossága és hossza. A gyökér végleges tömése után egyből nem lehet a fogkoronát is betömni, mert a gyökértömő anyagnak idő kell, míg teljesen megszilárdul.

A gyökértömés után a fogkorona helyreállítása következik. Ez történhet végleges töméssel, amennyiben a szuvas rész nem volt túlságosan kiterjedt.

Ha a fogból sok szuvas szövetet el kellett távolítani, akkor felépítésére egy fogkorona vagy onlay,/inlay (betét) a legmegfelelőbb,így a gyökér kezelt fog még hosszú évtizedeken keresztül a szájüregben maradhat.

Fogászati ​​kezelési garancia

Minden kezeléshez átfogó kezelési garanciát nyújtunk, hogy nyugalmat és fedezetet nyújtsunk Önnek.

Tudjon Meg Többet >

Szeretne több információt tudni?