Fogpótlásnak a hiányzó fog vagy fogak helyére elkészített fogműveket nevezzük, melyek a lecsiszolt fogon cementtel rögzülnek a szájba, és ezek már csak újabb orvosi beavatkozással távolíthatóak el.

Foghiány kialakulhat szuvasodás és annak következményei esetén is, fogínysorvadás és fogágybetegség, vagy akár egy erőteljes ütés (baleset) következtében is.

Azonban bármi miatt is alakul ki a foghiány, fogpótlásra van szükség, mivel az jelentősen károsíthatja a fogazat funkcionális és esztétikai egységét.

 

Fogpótlás fajtái

Az, hogy a fogpótlás fajtái közül melyikre van szükségünk, a fogorvos több tényező figyelembevételével dönti el.

Függ a pótolandó fogak számától,a nyálkahártya-csont alapzat állapotától, a környező fogaktól, a fogágy állapotától, a páciens egészségi állapotától, és nem utolsósorban a páciens elvárásaitól, lehetőségeitől.

fogpótlás tehát nagy körültekintést igényel.

Minden fogpótlást előzetes fogorvosi analízis és részletes kezelési terv előz meg.

fogpótlásokat két nagy csoportra oszthatjuk:

 1. Fix vagy rögzített fogpótlások (korona, híd, gyökércsapos fogművek)
 2. Kivehető fogpótlások (részleges, teljes) - Csapos műfog

  Nagy fogkorona-hiányoknál, tehát amikor már kevés foganyag áll rendelkezésre, és még egészséges a foggyökér, és az azt körülvevő fogágy is ép, akkor alkalmazzuk ezt a fogpótlási eljárást.

  fogpótlás során a gyökércsatornát az idegek eltávolítása után kifúrják, csapos műcsonkot ragasztanak bele, majd erre építik rá tetszés szerint a fogkoronát.

  Korona készülhet

  1. Öntött fémkorona: lehet nemes- illetve nem nemesfémből készült. Ez a fajta fogpótlás esztétikusabb, strapabíróbb, ha nemesfémből készül. Kevesebb csiszolást igényel.
  2. Kerámia-leplezésű korona: öntött fémsapkát kerámiával lepleznek. Az ilyen korona hosszú élettartamú, és magas esztétikai hatással bír az ilyen fogpótlás.
  3. Műanyag-leplezésű fémkorona: ez a legesztétikusabb fogpótlás, hátránya viszont, hogy 5-10 évente cserélendő.
  4. Fémmentes kerámia korona (jacket-korona): anyaga tiszta porcelán, magas esztétikai hatással bír, hátránya viszont, hogy sokkal sérülékenyebb, és az élettartama is rövidebb. Rágófogaknál nem ajánlatos a fogpótlásnak ezt a módját választani.
  5. Galván aranykorona: ennél a fogpótlásnál vékony színarany sapkát kerámiával lepleznek. Megbízható korona, fémallergiások esetében is alkalmazható.
  6. Cirkónium-oxid korona: Computer segítségével tervezett és készített technológia; az ínyt kevésbé irritálja, az egyik legesztétikusabb szintű és legtermészetesebb hatású, hosszú élettartamú fogpótlás.

  Híd fogpótlás

  Egy vagy több egymás melletti fog hiánya esetén alkalmazható a híd fogpótlás. A fogorvos ilyenkor a foghiány melletti fogakat lecsiszolja, és lenyomatot készít róla. Ennek alapján készíti el a fogtechnikus az áthidaló fogpótlást, amit már csak ragasztani kell a lecsiszolt fogakra.

   

  Inlay rögzítésű híd fogpótlás

  Egy fog hiánya esetén alkalmazzuk ezt a fogpótlást. A foghiány melletti fogakba készített rögzülő betétekből és az azokat összekötő hídtestből álló fogpótlás. A szomszédos fogak lecsiszolása nélkül készül az inlay rögzítésű híd, tehát a lehető legminimálisabb foganyag eltávolításával jár.

  Kerámiahéj

  Ilyen fogpótlás a frontfogak elülső, látható felszínére készül. Kerámiahéj típusú fogpótlással akkor kezeljük a fogat, ha nagymértékű szuvasodások vannak a fogban, fogak elszíneződéseinél (pl. gyökérkezelt fog), amikor már a fehérítés sem segít, törött, illetve repedezett fogaknál, valamint a fogak közötti hézagok lezárásánál. Tehát a kerámiahéj típusú fogpótlás segítségével nagymértékben átalakítható a fog nagysága illetve formája is.

Részleges műfogsor

Akkor készül részleges műfogsor a fogpótlás során, ha a páciens alsó vagy felső állcsontjában még van néhány eredeti fog vagy foggyökér, amire korona vagy csapos fog típusú fogpótlás építhető, híd készítésére azonban már alkalmatlan. A részleges műfogsort alkalmazó fogpótlásnál kapcsokkal vagy rejtett elhorgonyzással rögzíti a fogorvos a protézist a meglévő fogakhoz. Ilyen fajta fogpótlás esetén a fogak kerámiából készülnek. Gyakori, hogy a meglévő fogakra az elhorgonyzás végett korona kerül.

Teljes műfogsor

Akkor készül teljes műfogsor a fogpótlás során, ha a páciensnek teljes foghiánya van az állcsontban. Ez a fogpótlás mind az alsó, mind a felső fogakat pótolja. Ilyen fogpótlásnál a teljes műfogsor kerámiából készül, ami egy fémlemezre épül fel. A felső fogsort a vákuum tartja a helyén az ilyen típusú fogpótlásnál, az alsónál pedig olyan kiterjesztést kell alkalmazni, ami a fogsort stabilan tartja, és a nyelv vagy az ajak mozgása nem emelgeti fel az alsó fogsort. A kivehető fogpótlások megfelelő tervezése nagy odafigyelést igényel, és általában több lehetőséget is figyelembe kell venni. A fogpótlás első lépéseként egy személyes konzultáció szükséges a pácienssel. Felmérjük az általános egészségi-, valamint a szájüreg állapotát, és fogorvosunk csak ezután készíti el Önnek a megfelelő fogpótlási tervet.

Műfogsor ápolása

A kivehető fogpótlások ugyanolyan gondos szájápolást igényelnek, mintha saját fogunkat tisztítanánk. Sajnos fogkő a műfogsoron is ugyanúgy képződhet, így a fogpótlás is nagyon jó táptalajt biztosít a baktériumoknak, ezért a fogorvosok szerint elengedhetetlen a napi háromszori fogmosás, a megfelelő szájnyálkahártya-higiénia betartása, valamint a félévenkénti fogászati ellenőrzés.

Fogászati ​​kezelési garancia

Minden kezeléshez átfogó kezelési garanciát nyújtunk, hogy nyugalmat és fedezetet nyújtsunk Önnek.

Tudjon Meg Többet >

Szeretne több információt tudni?